Belgian Buggy Association (BBA)

Belgian Buggy Association (BBA) [ home | zoeken | contacteer ons ] [ nederlands | english ]

Spots buitenland » Denemarken - ROMO

Een pracht van een buggyplaats, genaamd ?ROMO? vindt je in Denemarken. Feitelijk gaat het om het laatste waddeneiland in noorderlijke richting. Het eiland is bereikbaar door een 9km lange dam tussen het vaste land en het eiland. Deze plaats is van heel goed bekend bij onze Duitse buggyvrienden. Denen vindt je er in de minderheid. Het is dan ook een grenseiland want 20km zuidelijker zit je terug op Duits grondgebied. Een gedetaileerde wegbeschrijving laten we hier ter zijde daarvoor kan u gebruik maken van een van de vele routeplanners. Over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer hebben we ook geen direkte informatie maar we kunnen wel melden dat de afstand tussen buggystrand en dichtsbijzijde camping min 6km bedraagt.

www.romo.dk

Camping ?Lakolk?

Deze camping heeft drie sterren en is ruimschoots geaccomodeerd met speeltuigen voor kinderen tot warme douches. Men kan er zelfs bungalows huren tegen een zeer demokratische prijs (minder dan 400eur per week in het laagseizoen). De camping ligt vlak bij het badstrand. Dit betekend dat er geen mogelijkheid is vanaf de camping beginnen te karren maar men moet eerst met de wagen, fiets of te voet verplaatsen om naar het afgebakende buggygebied te gaan.

www.lakolkcamping.dk

Het gehucht ?Lakolk?

Een dorp kunnen we het niet noemen, het is meer een gehucht. Vooraan de camping heeft men een grote parking aangelegd met allerlei winkeltjes, supperettes en restaurantjes. De campeerder of bungalowbewoner kan dus gerust zijn inkopen doen zonder ver te moeten gaan. Als je eens uit wil gaan eten raden wij de plaatselijke Italiaan aan met zijn lekkere pizza Mafiozo. Doordat dit gehucht feitelijk leeft van alle strandgebruikers kan het er in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn.

Het buggygebied

Het gebied waar er mag gereden worden is afgebakend met houten palen. De plaatselijke autoriteiten komen regelmatig kijken of dit gerespecteerd wordt. We raden ieder van jullie aan zeker binnen de afbakening te blijven. Het terrein is groot genoeg (2,5km op 1,5km) en er is geen reden om daarbuiten te gaan rijden. De reden hiertoe is zijn ligging binnen een natuurgebied. Men weet dat de scandinavische landen veel respect hebben voor de natuur en wij als buitenlanders moeten dit ook respecteren. Verder moet je geen schrik hebben voor auto?s, paarden of zeilwagens, ieder heeft zijn eigen stukje toegekregen en het is dus voor hen ook verboden over het buggygebied te rijden.
Een strand kunnen we het niet onmiddellijk noemen het is meer een verharde zandplaat. Als het geregend heeft of wanneer de wind bij springtij het zeewater over het strand blaast kan het gebied er nogal glibberig bijliggen. De onderliggende grondlagen zijn niet waterdoorlatend waardoor het zee- of regenwater op het gebied blijft liggen. Als men dan gaat rijden doe dan maar een waterdicht pakje aan ter bescherming. Daarentegen als het strand droog ligt is het prettig om rijden, beenhard en redelijk vlak (hier en daar kan er een putje zijn). Bigfood banden zijn dus niet onmiddellijk nodig, men kan er al een eintje karren met de gewone smalle banden. Ideaal zijn natuurlijk schijfwielen.

De wind

Daar ROMO een eiland is in de Noordzee is er zelden geen wind. In 2004 hebben we bij een verblijf van één week maar één namiddag geen wind gehad. De richting is hier natuurlijk afhankelijk van weersomstandigheden. Hier zijn geen bergen of andere faktoren die de windzekerheid kunnen bepalen.

Algemeen gezien is dit gebied een jaarlijkse aanrader om een buggystage te volgen. Een andere aanrader is het Buggycamp in Augustus.

Voor foto?s van onze uitstap klik hier.

Veel plezier,

Koen & Jurgen

>> Meer spots

 
Copyright 2002-2014, Belgian Buggy Association. Alle rechten voorbehouden.
Bij problemen of vragen: contacteer ons.