Belgian Buggy Association (BBA)

Belgian Buggy Association (BBA) [ home | zoeken | contacteer ons ] [ nederlands | english ]

Spots buitenland » Frankrijk - La Franqui

In wat hierop volgt doen we jullie een prachtige buggyspot uit de doeken, aan de voet van de Pyreneen, om aan de middelandse zee enkele dagen lekker te kunnen karren, nl. het strand van ?La Franqui?. Het strand is goed gekend door zeilwagenrijders uit de omgeving, maar er zijn weinig mensen uit het noorden die van dit strand afweten daarom willen wij dit even uit de doeken doen.
Je kan er geraken via de autosnelweg A9/E15, uitrit ?Leucate? en dan richting ?La Franqui? volgen. Voor de jonge avonturiers onder ons is deze buggyspot ook gemakkelijk met de trein bereikbaar, je kan de direktverbinding Parijs ? Perpignan nemen en afstappen in ?Gare de Leucate-La Franqui?. Dan ben je nog op een 2tal km van het dorp en camping.

De Camping ?Les Coussoulles?

Camping ligt vlak bij het strand, men kan vanaf de camping vertrekken indien het strand er droog bij ligt. De camping is voorzien van warme douches en men heeft er de mogelijkheid om uw materiaal te reinigen met zoet water. Omdat het een gemeentekamping is, is er geen winkeltje of superette op de camping aanwezig. Men moet dus voor inkopen steeds naar het dorp wat al gauw een kilometer wandelen is. De prijs die wij in Mei 2004 betaalden was 11,20eur/dag voor 2personen, wat dus een zeer demokratisch prijsje is. Nog beter zelfs, voor de derde persoon betaalt u maar 4,20eur/dag meer!

Het dorp ?La Franqui?

Tussen het strand waar men mag zeilwagenrijden en het dorp ligt nog een strand dat enkel ter beschikking is gesteld voor surfers en zonnekloppers. Het dorp zelf is niet groot maar men heeft er verschillende eetgelegenheden een bakker, fruitboer, supperette en wat surfwinkelstjes. Een goede aanrader om eens lekker te gaan smullen is het Bodega Restaurant ?Le Calamar en Folie? waar men op op allerlei verschillende manieren ?Calamares? kan verorberen. Wij kunnen ten sterkste de schotel "Calamares a la Catalunia" aanbevelen.

Het strand

De plaatselijke club ?Cercle de Voile du Cap Leucate? [ www.cercledevoile.com ] bevindt zich op de terreinen van de gemeente camping : Les Coussoulles. Vanop deze camping kan men gemakkelijk het zeilwagenstrand bereiken.
Het strand heeft feitelijk een eigen karakter. Men kan het geen strand noemen maar een zandplaat welke dan op zich redelijk vlak is. Het strand wordt bijna nooit door zeewater overspoeld doordat er aan de vloedlijn een strook zacht zand ligt van ongeveer 50m breed. Dit wil niet zeggen dat je ?s morgens opstaat en geconfronteerd wordt met een overspoeld strand, het strand kan nat worden op drie manieren, vloed, regen en door de tramontana (= aflandse wind) opgestuwde water afkomstig van de binnenmeren die achter het strand liggen.
Als het geregend heeft dan kan het strand er behoorlijk glibberig bijliggen, dit omwille van algengroei of een modderige bovenlaag. Als het strand droog ligt dan is het steenhard en er blijft een zoutlaagje achter, het dragen van een volledig pak is dus geen overbodige luxe. Wanneer alles opgedroogd is kan men tussen de beplanting door baantjes beginnen trekken. Het strand is geen kompleet onuitgestrokken vlakte maar een zandplaat met begroeide plekken. Op deze beplante plekken mag men niet rijden omdat dit een broedgebied is. Men praat van deze zones met een beschutting af te bakenen. Tussen de beplante zones door kan men beginnen rijden, overal zijn wegen en banen aangelegd die men kan gebruiken om zich naar wellust te plezieren. Het strand bestaat dan nog eens uit twee delen, het deel langs de kustlijn is een zacht strand en dient men te beschikken over full bigfoots, dit deel is zo een 50m breed over de ganse lengte van het strand.Achter deze 50m heeft men dan het hard strand (indien droog) waar we het hierboven over hadden.
Doordat gemotoriseerde voertuigen op dit strand mogen rijden zijn er hier en daar wel een aantal flinke rijgeulen ingereden en kan het op sommige plaatsen er hobbelig worden. Vanaf 2006 zal het verboden worden om nog met gemotoriseerde voertuigen op het strand te rijden, tot die tijd is het nog opletten voor deze voertuigen op het harde gedeelte.
Verder dienen we nog de aandacht te trekken aan de muggen, deze diertjes zijn talrijk aanwezig op dit stuk strand. Of je nu gevoelig bent of niet, hier prikken ze iedereen. Voorzie maar het nodige om je te beschermen.

De wind

Wind heeft men hier praktisch altijd, er gaat geen dag voorbij zonder wind. Het kan wel zijn dat er soms eens een paar uurtjes geen wind is maar een ganse dag zonder wind hebben wij niet gehad. De richting van waaruit de wind komt is een ander paar mouwen. De wind kan op n dag tijd meer dan 180 draaien. De beste wind is zeewind, die is konstant en heeft weinig of geen windstoten. Als men echter de Tramontana-wind heeft, ter plaatse noemen ze hem gewoonweg ?Le Tram?, steek dan maar de handen uit de mouwen. Dit is een aflandse wind die feitelijk neevalt uit de Pyreneen met af en toe een paar flinke windstoten. De surfers vinden dit een leuke wind omdat dan de zee vlak blijft. Voor buggyers is dit een minder leuke wind omdat deze zeer hard waait en veel windstoten bevat, verder blaast deze gure wind het water afkomstig uit de binnenmeren naar de zee toe en loopt het ganse gebied praktisch onder water. Als het strand het toelaat om te rijden kan je maar best een stormvliegertje nemen want met onze BORA2.4 op 10m lijnen waren wij nog goed overpowert.

Al bij al geen slecht strand om eens te bezoeken als je in de buurt bent.

Voor foto's van onze uitstap klik hier.

Nog een paar luchtfoto's :
Foto1.
Foto2.
Foto3.


Veel reisgenot.
Koen & Jurgen

>> Meer spots

 
Copyright 2002-2014, Belgian Buggy Association. Alle rechten voorbehouden.
Bij problemen of vragen: contacteer ons.